Bo Tarenskeen winnaar van Theater Tekst Talent 2014

defBoTarenskeenII

Tijdens het Nederlands Theater Festival ontving Bo Tarenskeen het stipendium voor TheaterTekstTalent van het Cultuurfonds, ingesteld door De Versterking. Het stipendium bestaat uit een jaarlijks bedrag van €12.500 voor het schrijven van een toneelstuk. Theaterauteurs kunnen tot 1 november 2014 een nieuwe aanvraag indienen voor de TheaterTekstTalent 2015.

Bo Tarenskeen (Amsterdam, 1981) krijgt het stipendium TheaterTekstTalent voor het schrijven van Het Indisch Perspectief (werktitel). In deze theatertekst wordt beschreven hoe het Indische oorlogsverleden en de gedwongen migratie uit Indonesië nog steeds doorwerken in huidige generaties Indische Nederlanders. Volgens de jury van TheaterTekstTalent snijdt Tarenskeen hiermee een maatschappelijk onderbelicht thema aan, dat de twee miljoen Nederlanders met een Indische achtergrond aangaat.

‘Tarenskeen slaagt erin om aan de hand van de Indische thematiek een breder onderwerp te belichten; het gevoel ontheemd en vervreemd te zijn’, aldus de vierkoppige jury. Zij kozen unaniem voor Tarenskeen uit de zes genomineerden voor het nieuwe stipendium.

Naast de € 12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, wordt een bedrag van € 22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van Het Indische Perspectief. Met het financieren van nieuw theaterwerk, hoopt het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen.

De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers en Albert Verlinde.

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door een CultuurFonds op naam; Fonds De Versterking. Doelstelling van het fonds is het geven van een kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector.