Nederlandse Kinderjury 2017

Pilot Kinderjuryklas 2017

De Nederlandse Kinderjury is de enige kinderboekenprijs in Nederland waarbij kinderen zelf bepalen welk boek het meest favoriete boek van het jaar is. Idee achter de Kinderjury is dat leesgedrag, leesmotivatie en leesplezier bevorderd worden door praten over boeken, meningsvorming en het uitbrengen van een stem.

 

screenshot-2014-04-22-22-27-47

 

In Nederland zijn er veel deelnemers, maar is er weinig ruimte voor inhoudelijke verdieping. In België bestaat er ook een Kinderjury. Daar hebben ze minder deelnemers maar vindt er meer serieus jury-werk plaats. De Nederlandse Kinderjury streeft naar meer verdieping de komende jaren. In sommige bibliotheken vindt al jurering plaats, het idee is om op basisscholen in te zetten op de vorming van een Kinderjuryklas, een vaste groep per jaar, bijvoorbeeld groep 5 of 6 die jaarlijks meedoet en serieus jureert.

a12-skht_400x400

Komend voorjaar geeft journalist, recensent en presentator Bas Maliepaard workshops op een aantal basisscholen; waar moeten leerlingen op letten als lezer en boekbeoordelaar? De bezoeken van Bas Maliepaard worden vastgelegd op film en foto, deelnemende leerkrachten doen verslag, geven tips aan andere leerkrachten, er komt een handleiding voor scholen en bibliotheken, met aantrekkelijk videomateriaal. Het CPNB ontwikkelt speciaal campagnemateriaal voor klassen.

De Versterking maakt deze verdieping mogelijk.