Steun voor FPK-jeugdtheatergezelschappen

Vier jeugdtheatergezelschappen krijgen financiële steun voor bijzondere educatieprojecten bij hun voorstellingen of voor hun streven naar het vergroten van hun publieksbereik.

Oorkaan krijgt een bijdrage voor “Krijgerbestorming”, een bijzonder Cello-project met veel samenwerkingspartners waarbij zij de scholen een dag lang “bezetten”. Daarbij vervangen cellisten de leerkrachten, zij maken met de leerlingen en een danser/acteur een kleine voorstelling. Het bezoek aan een concert wordt daarna nog veel interessanter voor de kinderen, zij kennen de spelers inmiddels en staan door de eerdere kennismaking meer open voor de muziek.

Bonte Hond maakt een voorstelling over een bijzonder moeilijk onderwerp: de vechtscheiding. Met een vooronderzoek in samenwerking met maatschappelijke organisaties en met een uitgebreid educatief traject voor de deelnemende klassen ((lesbrief, documentaire, workshop) nemen zij het onderwerp zeer serieus en hopen ze bij te dragen aan de bespreekbaarheid ervan. Hun voorstelling speelt zich letterlijk af in een boksring, in een kleine setting. Het publiek (scholen, maar ook vrije voorstellingen) zit er bovenop.

Samen met andere fondsen zorgt De Versterking ervoor dat Holland Opera uit Amersfoort het educatieve traject bij de door hun ontwikkelde muziekmethode, Muziek Xpress, voort kan zetten.

Het Brabant Menu is een samenwerking tussen Theater Artemis, Schippers&VanGucht, Philarmonie Zuidnederland en De Stilte. Om scholen uit de regio kennis te laten maken met deze instellingen en zo het bereik ervan te vergroten, is De Versterking in 2018/2019 medefinancier van het busvervoer.