Stipendium TheaterTekstTalent 2015 voor Anna van der Kruis

annavanderkruis

Amsterdam, 17 april 2015 – Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2015 – toegekend aan Anna van der Kruis. De toneelschrijver ontvangt een bedrag van € 12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én €22.500 voor uitvoering ervan. De jury is onder de indruk van het  vermogen van Anna van der Kruis om beeldend te denken en de manier waarop zij zichzelf de ruimte geeft om haar eigen stijl te ontwikkelen.

Anna van der Kruis (Heeze, 1981) ontvangt het stipendium TheaterTekstTalent voor het schrijven van een vervolg op haar succesvolle serie toneelteksten: blues in boxes.  Toneelteksten over de blues, niet alleen de blues van het diepe zuiden, maar ook van de gemiddelde sterveling, zwart of blank. De reeks bestaat uit korte, intieme variaties op eenzaamheid. In het vervolg worden de losse monologen tot één geheel gesmeed. Van der Kruis stelt zich het eindresultaat voor als een flat zonder voorgevel waarin de afzonderlijke stukken zich afspelen.

Anna van der Kruis behaalde in 2003 haar BTh Writing for Performance aan de HKU te Utrecht.  Ze was als toneelschrijver en maker opgenomen in De Collectie van Productiehuis Brabant en won met haar plan Een dieptriest tochtje/ Mimeproject van een toneelschrijver de Dioraphte Stimuleringsprijs 2011.

TheaterTekstTalent is een stipendium voor theaterauteurs, ter beschikking gesteld door  een CultuurFonds op Naam: Fonds De Versterking.  Doelstelling van het fonds is het geven van een  kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse theatersector. Fonds De Versterking is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.Naast de € 12.500 voor het schrijven van het toneelstuk, wordt een bedrag van € 22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van het stuk. Met het financieren van nieuw theaterwerk, hoopt het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking te brengen. De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers en Bo Tarenskeen, hij ontving in 2014 het stipendium.

foto 5 kopie