Versterking steunt Boekenweek speciaal voor jongeren

literatour

 

Literatour 2016

Van 19 tot en met 25 september staan literatuur en lezen voor jongeren vanaf 15 jaar centraal in een landelijke, feestelijke campagne: Literatour.
Vijftien schrijvers trekken langs scholen door het hele land. Tijdens de Literatour vormt het eigen werk van de auteur een opstapje en vooral een uitnodiging voor een breder gesprek over boeken, lezen en het schrijverschap. Deelnemende docenten krijgen leesfragmenten toegestuurd, waarmee de leerlingen kunnen worden voorbereid op het bezoek.

Het schrijversteam
Het Literatour ambassadeursteam is zeer divers: voor elk type onderwijs staan enthousiaste auteurs klaar. Schrijvers die deelnemen aan de Literatour 2016 zijn Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Abdelkader Benali, Alex Boogers, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Bregje Hofstede, Ernest van der Kwast, Nina Polak, Buddy Tegenbosch, Daan Heerma van Voss en Floortje Zwigtman.

literatour busje

Op de website van Literatour worden alle auteurs gepresenteerd. Schrijvers School Samenleving denkt  mee over de best passende auteur voor een klas. Dankzij subsidies is het auteursbezoek tijdens Literatour goedkoper dan gebruikelijk; een school betaalt slecht € 150 (exclusief reiskosten). Boeken kan tot 1 juni 2016.

Boekenpakket
De eerste honderd deelnemers krijgen dankzij Stichting De Versterking een set van dertig boeken, bestaande uit een recente titel van elk van de vijftien deelnemende schrijvers in tweevoud. Het auteursbezoek is geschikt voor maximaal twee klassen.

Dioraphte Literatour Prijs
Tijdens de Literatour worden ook de winnaars bekendgemaakt van de Dioraphte Literatour Prijs, de prijs voor het beste literaire jongerenboek voor lezers van 15 tot en met 25 jaar. De prijs wordt toegekend in drie categorieën. Een vakjury bekroont een oorspronkelijk Nederlands werk en een vertaalde roman. Daarnaast kunnen jongeren tijdens de campagneweek tussen 5 en 15 september online stemmen op de tien genomineerde titels voor de publieksprijs. Aan de Dioraphte Literatour Prijs is een prijzenbedrag verbonden van € 15.000 per bekroning.

Literatourgeschenk
Nieuw dit jaar is het Literatourgeschenk. Drie gerenommeerde auteurs schrijven een kort verhaal voor jongeren: Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers. De verhalen zullen worden voorzien van online lessuggesties en zijn deels te lezen op nu.nl. Scholen ontvangen één pakket met 32 exemplaren, maar het geschenk is ook gratis af te halen in deelnemende boekwinkels in bibliotheken.