Zeeheldentuin officieel geopend!

Zeeheldentuin Tasmanhof lr 51

Op zaterdag 22 maart 2015 is de Zeeheldentuin, een biologisch en groen buurtinitiatief in het Zeeheldenkwartier, officieel geopend door Rabin Baldewsingh wethouder SWWS (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport) van de Gemeente Den Haag, Els van der Schans, Manager Wonen en Wijken bij Haag Wonen, Marijke Brinkman vertegenwoordiger van Stichting de Versterking en Wessel Tiessens, voorzitter van Stichting de Zeeheldentuin.
Vanaf deze dag is de Zeeheldentuin dagelijks geopend voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden.

De opening van de Zeeheldentuin werd gevierd met enkele activiteiten. De dag startte met een moestuinrace, waarmee de beschikbare tuintjes onder de eigenaren werden verdeeld. Gedurende de hele dag waren de vrijwilligers van NL doet druk aan het klussen in de tuin. En rond half een vond de officiële opening plaats door middel van het aansluiten en in gebruik nemen van de zwengelpomp in de moestuin.

De Zeeheldentuin is een groene oase in het Zeeheldenkwartier. De tuin bestaat uit ongeveer negentig moestuinen, een boomgaard, een siertuin met zitjes en picknickbanken en een natuurspeeltuin voor de jonge bezoekers.

Het belangrijkste doel van de tuin is het creëren van meer groen in de wijk. Daarnaast wil de Zeeheldentuin verbinding leggen met de wijk. Zo werkt de Zeeheldentuin bijvoorbeeld samen met dagbesteding de Kunstvlieg voor het beheer en onderhoud van de tuin, hebben de bewoners van het verzorgingstehuis om de hoek enkele tuintjes en wordt de opbrengst uit deze tuintjes door de kok van het tehuis gebruikt bij het bereiden van de maaltijden. Ook is de Zeeheldentuin in overleg met Biodiversity Center Naturalis over een mogelijk educatief programma in de tuin.

Alle medewerkers van de tuin en het bestuur zijn vrijwilligers. Dankzij de vele professionals en creatieve ondernemers in het Zeeheldenkwartier is er in korte tijd veel bereikt. De tuin heeft een bestuur dat bestaat uit zes mensen, ruim zestig vrijwilligers en een groot aantal donateurs. Het draagvlak in de buurt is dan ook groot.

Partners en fondsen die de Zeeheldentuin steunen zijn onder meer Fonds 1818, Stichting de Versterking, Rabobank, Jantje Beton, DGJ architects & landscapes, Gemeente Den Haag en Groene Helden.