Van vier tot achttien jaar, van klaslokaal tot grote zaal

Wie of wat is mijn verleden, wil ik er wel van weten.
Wie heeft er geleden en wie heeft er gestreden.
Want wit is ook een kleur en dat draag ik met mij mee. 
Maar waar staat wit nu voor? Meer dan handel over zee?

Het citaat komt uit de voorstelling Schijn van Maas, Schijn is hiphop danstheater over de koloniale geschiedenis van Nederland. In 2023 is het 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij wettelijk afschafte in Suriname en Caribisch Nederland. Tien jaar later stopten ook de verplichte arbeidsjaren. Schijn stelt de vraag wat we hier nu eigenlijk over weten. En hoe gaan we er nu mee om? Schijn wordt geen geschiedenisles, het gaat over hoe mensenlevens nog steeds gevormd worden door het verleden. Schijn begint met vragen over het slavernijverleden. Er ontstaat een gesprek en de jongeren delen wat ze voelen en weten. Uit de gesprekken ontstaat een dans, afgewisseld met rap. Gedurende dit duet blijft de interactie met de leerlingen gaande.

Deze bijzondere voorstelling voor en met jongeren vindt plaats op school voor maximaal 60 leerlingen. De Versterking draagt graag bij aan dit soort kleine voorstellingen met een grote impact.

Daarnaast ontvangen de volgende theatergroepen steun in 2023:
HNT Jong voor een uitgebreid educatieprogramma voor en met jongeren bij de voorstelling Let’s talk about sex.
Het Filiaal voor Weg van kunst, een multidisciplinair wijkprogramma horend bij een grote zaalvoorstelling. Ouders en kinderen uit de betreffende wijk ontvangen een VIP-uitnodiging om de voorstelling bij te wonen.
De Toneelmakerij ontwikkelt de grote zaalvoorstelling 1000 en 1 nacht, daarbij hoort een bijzonder educatieprogramma waarbij verhalen worden opgehaald bij kinderen in ziekenhuizen.
Rose Stories maakt de kleutervoorstelling Maan over een ruimtereis in een bijzondere setting met ruimtehelden met zeer diverse achtergronden.
Eerder is al een toezegging gedaan aan Holland Opera voor drie jaar voor hun educatieprogramma.