Zij doen meer met theatereducatie

De Versterking ontving dit jaar een zeer groot aantal aanvragen voor educatie bij jeugdvoorstellingen of voor theatereducatie als zelfstandig project.
De volgende gezelschappen ontvangen een bijdrage:

HNTJong Zij gaan in samenwerking met FirmaMes een grote locatievoorstelling maken met een interactief educatieprogramma waarbij voor een groep jongeren in de aanloop naar de productie een belangrijke rol is weggelegd.
Na een interviewtraining, trekken de jongeren de stad in om gesprekken te voeren met mede-stadsbewoners op verschillende locaties: het Zuiderpark, het HAGA Ziekenhuis, een middelbare school, de Bibliotheek, Den Haag Centraal Station, een buurthuis, een verzorgingstehuis, een speeltuin of een stadsplein. Doel is om zo veel mogelijk mensen met verschillende achtergronden en uit alle stadsdelen van Den Haag te ontmoeten. “Only the Lonely”, ofwel hoe om te gaan met eenzaamheid, is een muzikale theaterervaring waarin de ontmoeting centraal staat.

Toneelmakerij Bij de voorstelling “Kantjil en de tijger” worden workshops ontwikkeld in storytelling, theater, muziek, geluid en hoorspelen maken. Ook ontvangt de Toneelmakerij een bijdrage voor de ondersteuning van drie jonge/nieuwe theaterschrijvers in 2025.

Bonte Hond Dit educatieproject richt zich op jongeren van 10-15 jaar in Flevoland en laat hen participeren in een kunstproject rondom het maatschappelijke thema ‘de multiculturele samenleving’. Centraal staat de voorstelling ‘Hé ze lijkt gewoon op je’, waarin jongeren op theatrale wijze kennismaken met identiteitsvorming en culturele diversiteit. Naast het bestaande educatieve aanbod wordt voor een aantal scholen een extra verdiepend educatietraject ontwikkelen. Dit traject biedt meer ruimte voor reflectie, discussie en creatieve verwerking, zodat de leerlingen zich nog dieper kunnen verbinden met de thematiek en hun eigen ervaringen. Het project omvat een sociaal experiment, een bezoek aan de voorstelling, een nagesprek met de makers en een creatieve workshop.

Artemis  Workshops voorafgaand aan en na afloop van de voorstelling zorgen voor verdieping en een betere aansluiting met de klas. Zowel bij de voorstelling ‘Ook slakken hebben wel eens haast’, als bij de voorstelling ‘Het beste van mij’ wordt een workshoptraject ontwikkeld. 

Holland Opera  Algemene ondersteuning van het educatietraject van Opera Xpress

Het Filiaal Zomerkamp, pilot project, dat zicht richt op kinderen in de omgeving van het gebouw van het Filiaal die meestal niet op vakantie gaan. Inzet van professionals en kunstdisciplines in te ontwikkelen workshops voor deze groep.

Maas Voortzetting van het meerjarige project “Make Break Create”. Elke schoolvakantie nodigt het Maaspodium Rotterdamse kinderen uit om – naast voorstellingen te bezoeken – kunst te maken met professionele kunstenaars. Zo krijgen kinderen die niet op vakantie kunnen gaan, de kans om kennis te maken met serieus kunst maken. Daarnaast gaat Maas het land in met dit educatieproject. Komend jaar naar Delft.