Belangrijker dan ooit: kritische onderzoeksjournalistiek

De komende drie jaar zal De Versterking twee platforms voor onderzoeksjournalistiek blijven ondersteunen: Investico en Follow the Money.

Beide hebben hun sporen meer dan verdiend met diepgravende onderzoeken naar fraude, machtsmisbruik en maatschappelijke misstanden.

Investico is een non-profitorganisatie die samenwerkt met een groot aantal media-partners: De Groene Amsterdammer, Trouw, Argos en Nieuwsuur. Daarnaast werkt Investico ad hoc samen met andere partijen waaronder AD, regionale media, vakbladen en online-publicaties zoals Follow The Money en Vers Beton. Het platform wordt gesteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en door meerdere private fondsen, waaronder De Versterking.

Investico investeert in toekomstige journalisten door jaarlijks een masterclass in de vorm van een vijf maanden durende opleiding te organiseren.

 

 

 

 

Follow the Money is een platform dat onderzoek doet naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee mogelijk schade aanrichten aan groepen in de samenleving. Follow the Money is daarbij hun redactionele Leitmotiv. Want of het nu om de zorg, de financiële wereld, de politiek of het onderwijs gaat; door het geldspoor te volgen wordt de waarheid ontdekt.
Follow the Money wordt inmiddels financieel mogelijk gemaakt door de steun van 30.000 betalende leden.

Daarnaast ontvangen ze donaties van leden en bijdragen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en sinds 2019 ook van De Versterking.