Herstel van erfgoed in het landschap
De Versterking draagt graag bij aan het herstel van erfgoed in het landschap. Dat kan gaan om natuurlijke elementen, tuinsieraden of zogenaamd “rood” erfgoed.
In 2025 gaat het om bijdragen aan de volgende projecten:
- Herstel Molen de Gooijer, deze in 1775 gebouwde molen speelt een belangrijke rol in het waterbeheer van de Lendevallei in Friesland. Oorspronkelijk gebouwd voor vervening, later herbestemd als koren- en poldermolen.
- Herstel tuinsieraden in de openbare baroktuin van Veenborg Welgelegen in Groningen.
- De enorme verzameling scherven in de slotgracht van Kasteel Ammersoyen wordt met hulp van veel archeologievrijwilligers in kaart gebracht. In het kasteel wordt nu een museumzaal gewijd aan de vondsten en alle informatie die dat oplevert.
- Vrijwilligers zijn van groot belang voor alle natuurorganisaties. In Noord-Holland dichten ze hen een belangrijke rol toe door vrijwilligers na een training in meetmethodieken adviesrapportages te laten ontwikkelen die de basiskwaliteit van de natuur in hun omgeving beschermen of verbeteren.
- In de Achterhoek werkt men met vrijwilligers aan het herstel van de voor deze streek zo typerende landschapselementen. Zij richten zich op de buurtschappen Meuhoek (land van de duizend knotelzen) en Heidenhoek (land van de zandwegen).