IJsselbiënnale kunstroute in de IJsselvallei

Jaarlijks bezoeken ongeveer 85.000 mensen deze internationale buitententoonstelling bestaande uit een kunstroute langs de IJssel van ruim 100 km. In 2020 met 26 nieuwe, tijdelijke kunstwerken op bijzondere locaties die het verhaal van het landschap vertellen. Deze zijn de gehele zomer van 2020 te zien. Daaraan gekoppeld is een inhoudelijk verdiepend programma en een uitgebreid activiteitenprogramma.

Onderwerp: Impact van klimaatverandering op ons landschap
Thema 2020: TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID

In Deventer ligt het Worpplantsoen, ofwel De Worp. Het is het oudste stadspark van Nederland, het ligt volledig buitendijks, is het gehele jaar toegankelijk, maar in de winter kan het korte of lange tijd onder water staan. In dit park plaatst Rob Sweere een monumentaal werk met als titel “Worpscape”. Met zijn transparante constructie doet de “Worpscape” denken aan een futuristisch amfibievoertuig. Het lijkt te kunnen drijven en misschien ook wel vliegen.

In tegenstelling tot de meeste kunstwerken tijdens de IJsselbiënnale wordt dit werk permanent geplaatst. Het is tot stand gekomen vanuit een buurtinitiatief en het gehele traject van het kunstwerk is in nauw overleg met de buurt vormgegeven. Omdat het idee voor het werk zo goed aansluit bij de IJsselbiënnale is het opgenomen in de komende editie. De Versterking draagt bij.

page2image60115600