Impuls voor leesbevordering

Stichting Lezen organiseert de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7/8 waaraan de helft van alle basisscholen meedoet (bijna 3500). Daarnaast zet zij zich in voor de strijd tegen de laaggeletterdheid met Bibliotheek op school, Boekstart en Tel mee met Taal. Naast de grote landelijke leesbevorderingscampagnes organiseert Stichting Lezen samen met bibliotheken kleinere, gerichte activiteiten voor een aantal basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en PABO’s. De Versterking ondersteunt deze initiatieven.

 

 

 

 

 

In 2020 gaat het om Vakantielezen en de Voorleestas, leesbevorderingsprojecten gericht op scholen in de zogeheten krimpgebieden. Voor het voortgezet onderwijs krijgt De Weddenschap steun, deze wordt voor de tiende maal georganiseerd met medewerking van drie BN’ers die de jongeren uitdagen om drie boeken te lezen in een bepaalde periode.

 

 

 

 

Ook het initiatief van een groep docenten Nederlands om lessen te maken bij een dertigtal Voorleesfragmenten uit romans krijgt steun. Door fragmenten met lessen aan te bieden willen zij andere docenten en vooral leerlingen kennis laten maken met mooie (jeugd)literatuur van (nieuwe) auteurs. Tot slot is De Versterking mede-financier van een leesbevorderingsproject rond Burgerschapsvorming voor het VMBO en rond Bekroonde jeugdliteratuur voor enkele PABO’s en basisscholen.

Voor alle liefhebbers van jeugdliteratuur en voor alle mensen die de liefde voor de jeugdliteratuur kunnen, willen en moeten stimuleren is er de Grote Vriendelijke Podcast. Het is een initiatief van journalisten/publicisten Bas Maliepaard en Jaap Friso. In 2020 gaan zij, mede met steun van De Versterking, door met hun enthousiaste podcast over de mooiste jeugdboeken, de beste kinderboekenschrijvers, illustratoren en vertalers.

 

 

 

 

 

 

 

Stichting Kleine Lettertjes organiseert sinds drie jaar het Mooie Kinderboekenfestival. Jeugdboeken, schrijvers en illustratoren staan centraal, de kaarten zijn steeds erg snel uitverkocht. Het publiek mag veel diverser en de activiteiten die ze organiseren zijn voor veel meer kinderen de moeite waard. Daarom gaan ze in 2020 op pad en organiseren ze een voorprogramma in buurthuizen, speeltuinen etc. in een aantal achterstandswijken van de drie steden waar zij met hun Mooie Kinderboekenfestival komen: Amsterdam, Den Bosch en Hoogeveen.  De Versterking draagt hier graag aan bij.\]