ITGWO

Sinds 2009 presenteert popcultureel festival Into The Great Wide Open (ITGWO) op Vlieland een veelzijdig kunstprogramma. Van oorsprong een muziekfestival met randprogrammering heeft ITGWO zich intussen ontwikkeld tot een festival met een volwaardig kunstprogramma (naast de optredens op de drie podia).

Voor dit programma worden ieder jaar kunstwerken in de open lucht gerealiseerd, veelal in opdracht en locatiespecifiek. Met opkomende en gerenommeerde kunstenaars is de kunstprogrammering voor veel bezoekers inmiddels een hoogtepunt van het festival. Alleen op onderzoek uit naar dat ene werk, of in colonne op tour onder begeleiding de hele route lopen bij dag of juist bij nacht: Het kunstprogramma maakt dat je het eiland op een andere manier bekijkt en ervaart, en vice versa: de kunstwerken komen nog beter tot hun recht door het bijzondere decor waarin ze geplaatst worden.

De kunstroute van ITGWO wordt niet alleen bezocht door een groot deel van de +/- 10.000 aanwezigen met een festivalbandje, maar ook door eilanders en andere badgasten. Bovendien is het programma gesitueerd in de openbare ruimte, buiten de omheiningen van het festival. Daardoor is het programma (i.t.t. de rest van het festival) ook toegankelijk voor kunst-geïnteresseerde dagjesmensen zonder toegangsbewijs. Naast de reguliere rondleidingen zijn er ook bijzondere rondleidingen voor kinderen, voor de donateurs die zich verenigen in Het Vuurtorengenootschap, rondleidingen door De Jeugd en rondleidingen in het Engels voor bijvoorbeeld de New Faces (azc’ers en statushouders die komen vrijwilligen) en artiesten. In combinatie met de hierboven genoemde openbare toegankelijkheid van het kunstprogramma willen ITGWO de kunst op deze manier voor een zo breed mogelijk publiek ontsluiten.

De Versterking draagt voor het eerst bij aan de kunstprogrammering in 2024.