Spoken Word en meer …

In Flevoland werd al tweemaal met groot succes een Spoken Word wedstrijd gehouden voor leerlingen in het Praktijkonderwijs, georganiseerd door het Flevolands bibliotheeknetwerk samen met het praktijkonderwijs in Almere, Lelystad en Emmeloord. Dit project krijgt met Speak2Me een meer landelijk vervolg.

Insteek van de samenwerking tussen bibliotheek en school is om de leerlingen positieve ervaringen met taal te bezorgen, nadat zij door een slechte start in het primair onderwijs vaak een enorme leesaversie hebben ontwikkeld.

Spoken Word sluit goed aan bij de doelgroep door het oproepen van gevoel met woorden en het vertellen van gedachten in een ritmische taal, waarmee taal, lezen en schrijven samenkomen.

Leerlingen krijgen in hun eigen klas drie workshops van professionele Spoken Word artiesten die hen achtergrond en inhoud aanbieden en die hen helpen bij het zelf schrijven van een Spoken Word. Docenten begeleiden de leerlingen vervolgens bij het instuderen en uitvoeren van de voordracht. Na de workshops mogen de leerlingen zelf bepalen of ze mee willen doen aan de klassenwedstrijd.

Door klassenwedstrijden en schoolfinales worden 1- 2 winnaars per school gekozen, die doorgaan naar een zinderende (regionale of provinciale) finale in een theater of wijkcentrum. Aan deze winnaars wordt een workshop ‘Performance on stage’ aangeboden.
Met een limousine worden de schoolwinnaars opgehaald bij de scholen en als echte artiesten naar de finaleplek gereden waar de rode loper voor hen klaarligt. Klasgenoten, docenten en ouders komen met eigen vervoer naar deze plek om hun favoriet aan te moedigen.

Per finale wordt er een kort filmpje gemaakt.

In schooljaar 2023-2024 doen landelijk achtentwintig klassen van twaalf tot zestien scholen uit twee of drie provincies mee met de workshops.