Steun voor jonge makers

Fringe Festival ontvangt ook dit jaar een bijdrage om de grote groep jonge makers, die zich in september presenteren op vele locaties in de stad, te begeleiden bij het maken van hun voorstellingen en bij het ontwikkelen van hun ondernemerschap.

Het Brainwashfestival krijgt opnieuw steun om jonge makers te programmeren die een voorstelling ontwikkelen bij de actuele en maatschappelijke thema’s van het festival. 

Het Over het IJ Festival programmeert locatietheater door jonge makers, begeleidt ze voor kortere of langere duur, onder andere voor het stimuleren van hun ondernemerschap, biedt aan hen een verdiepingsprogramma aan en werkt in het “Makersloket” samen met andere organisaties. Ze ontvangen daarvoor ook dit jaar een bijdrage van De Versterking.

Voor de net afgestudeerden van theateropleidingen is er Het Debuut, georganiseerd door Via Rudolphi. Zij selecteren de meest talentvolle studenten en bieden aan hen zakelijke en inhoudelijke ondersteuning. Voor de editie 2024 ontvangt Het Debuut opnieuw een bijdrage van De Versterking. 

Toneelschuur Producties, het eerste productiehuis van Nederland zetelt in Schuur in Haarlem. Zij begeleiden doorlopend een groep talentvolle makers gedurende meerdere jaren. In de tijd van de grote bezuinigingen in de theatersector zijn zij hiermee doorgegaan. Inmiddels hebben ze een aantal zeer succesvolle regisseurs afgeleverd. Ze ontvangen opnieuw steun van De Versterking.

Dit jaar zijn Grand Theatre Groningen en Theater Zuidplein in Rotterdam voor het eerst uitgenodigd om een aanvraag te doen. Beide theaters nemen jonge makers onder hun hoede met de opdracht een voorstelling te maken.

De Versterking doneert aan Grand Theatre Groningen voor het stuk “Herzschmerz” van Antiklimax, het artistieke duo David Westera (acteur) en Koen van Seuren (regisseur), beiden afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.
Ze schrijven en spelen hun eigen teksten, worstelend met zichzelf, het publiek en hun inspiratiebronnen uit theater en literatuur. In 2022 startten zij hun Station Noord traject en hebben zij stichting Antiklimax opgericht. In dat jaar speelden ze hun eerste voorstelling Peer Gynt (speelt David Westera).
In 2023 schreven en maakten zij de voorstelling Hamlet versus Don Quixote, met een tournee langs verschillende Nederlandse theaters. Dit jaar starten zij met de eerste voorstelling van een drieluik over de romantiek: As the World Hurts, een voorstelling over de mens en de natuur. Deze aanvraag gaat over de tweede voorstelling van het drieluik: Herzschmerz (werktitel).

 

LAB-Z van Theater Zuidplein krijgt steun voor het produceren van de voorstelling “Superman” van Zouhair Mtazi. Zouhair gaat dit jaar voor het eerst aan de slag bij Lab-Z met het schrijven van de nieuwe theatertekst ‘Superman’ binnen het Schrijftafel-traject. ‘Superman’ is een tekst over de uitdagingen die gepaard gaan met het hebben van een bi-culturele identiteit. Na een korte versie op de Parade zal het stuk worden uitgewerkt voor het theater.

Nabil Tkhidousset studeert toegepaste psychologie en is al enige jaren actief in de spoken word scene. Binnen Lab-Z werkt hij aan de theatertekst ‘Testosteronbom’ over het taboe rondom de (negatieve) mentale gevolgen van religieuze/culturele mannenbesnijdenis.

 

. 

Black Sheep Can Fly,  de theatergroep van Saman Amini, ontving eerder steun voor hun Writers Room. Zij ontvangen nu een bijdrage voor de ontwikkeling van een muziektheatervoorstelling die in het tweede jaar deels in gevangenissen gaat spelen.