Steun voor onderzoeksjournalistiek voortgezet

Grote impact in 2019 hadden de reportages van Investico over uitbuiting en verflexing op de werkvloer, verslaving aan pijnstillers en daarnaast gameverslaving.

 

Samen met Adessium, Stichting Jan Cornelia en ASN-foundation ondersteunt De Versterking in 2020 dit platform voor onderzoeksjournalistiek.

Met de donaties kan de redactie worden uitgebreid en kunnen nieuwe onderzoeksjournalisten worden opgeleid via de masterclasses. Daarnaast kunnen de regioprojecten worden voortgezet, Investico werkte samen met De Limburger, Tubantia, Vers Beton, Open Rotterdam, het Nieuwsblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

 

 

 

 

Follow the Money ontvangt in 2020 steun voor drie grote projecten:

De prijs van schoon water: De kwaliteit van het drinkwater staat onder druk, wie draait er op voor de zuiveringskosten? Welke kansen biedt de expertise van Nederland op dit gebied in het buitenland?

Bijen in tel: De Nederlandse overheid bleek eerder een vertragende factor te zijn in het opstellen van een Europees richtsnoer dat ten doel heeft bijen te beschermen. Hoewel de overheid zegt de ernst in te zien, handelt zij daar niet naar. FtM gaat de rol van de universiteit van Wageningen uitzoeken en verder wil FtM een samenwerking aangaan met bijenhouders en Staatsbosbeheer om metingen op te zetten van de bijenpopulatie.

Ploegen en ploeteren: FtM gaat op zoek naar de juiste cijfers over het boerenbedrijf en gaat een dossier opzetten over aspecten als financiering, ecologie, footprint, klimaatbeleid.