“#ikbengriet” en andere educatieprojecten en jeugdvoorstellingen

Gendergelijkheid, inclusiviteit en gebarentaal zijn enkele van de thema’s die in nieuwe jeugdtheatervoorstellingen centraal staan. De Versterking ondersteunt dit jaar de volgende acht jeugdtheaterproducties.

De Toneelmakerij werkt samen met Silbersee aan een grote productie over Hans en Griet in een “coming of age”-versie, een roadmovie over verdwalen in de stad, in samenwerking met vier theaterscholen en drie koren. Ze maken met een groep geselecteerde scholen een schoolpleinopera en voor de bezoekers van de vrije voorstelling komt er een speurtocht per mobiel over de bedreigingen en verlokkingen van de stad in de omgeving van het theater.

Maas maakt een productie over jongens versus meiden en de kunst van het durven verliezen, een voorstelling met uitgebreide workshops in de klas.

 

Met “Handenvol tijd” maakt Het Filiaal een muziektheatervoorstelling waarin gebarentaal, het communiceren met je handen, deel uitmaakt van het artistieke concept. Handen blijken een taal te spreken van alle tijden en culturen. De acteurs krijgen vooraf les in gebarentaal, een gebarentolk speelt mee in het stuk.

In samenwerking met Maas gaat HNTJong beginnen aan een driejarig theaterproject in de scholen met als thema “Wij zijn de stad”. HNTJong, theater van de taal, filosofie, van maken en spelen uit Den Haag, stad van bestuurders, gaat de samenwerking aan met Maas, theater van beweging, spelen en doen uit de stad Rotterdam, een stad van werkers. Centraal staat het thema gelijkheid/ongelijkheid, over waar je vandaan komt, over de verschillen en overeenkomsten met de ander met het doel empathie voor die ander te ontwikkelen. Jonge schrijvers, acteurs en educatiemedewerkers van beide gezelschappen werken samen en ook de scholen in beide steden zullen tot een uitwisseling komen in het kader van deze productie.

 

Holland Opera ontwikkelt het educatieprogramma Muziek Xpress 3.0. Zij gaan hun bereik vergroten met twee VO-scholen, breiden hun werkgebied uit naar Utrecht, investeren in samenwerking met kinderkoren en richten zich met specifieke activiteiten op scholen in het Soesterkwartier.  

Sinds een aantal jaren maakt Oorkaan met groot succes een hoorspel bij hun voorstellingen. In 2021 willen zij een workshop ontwikkelen waarbij kinderen zelf een hoorspel maken die vervolgens beluisterd kan worden op de website van Oorkaan. In de jaren erna zal de workshop tegen kostprijs aangeboden worden.

Productiehuis STIP  begeleidt Dakzonderhuis, een collectief van drie jonge makers, bij het maken van de interactieve voorstelling “Het mysterie van de grote mensen” over een jongetje van zeven jaar die denkt dat hij al volwassen moet worden en daarom een aantal volwassenen in een doos verzamelt om te weten hoe dat “volwassen zijn” dan moet.    

Prentenboekhoofdfiguur “prinses Arabella” van Mylo Freeman is de basis voor de gelijknamige voorstelling, geproduceerd door Rose stories.
Inspiratie voor het eerste boek kwam door een meisje van kleur dat dacht dat ze geen prinses kon spelen omdat ze niet wit was. Mylo Freeman schreef intussen al een hele reeks prentenboeken over dit prinsesje dat eigenlijk een gewoon meisje is.