Posts made in maart, 2024

Oerol

 

Van 7 t/m 16 juni 2024 staat Terschelling in het teken van het grootste locatiekunstenfestival van Europa: Oerol Festival. Naast theatervoorstellingen staat Oerol bekend om het straattheater, kunstinstallaties in de natuur, talks en storytelling, muziek en feestjes op het festivalhart aan zee en in de eilander horeca. Van oost naar west, van wad naar strand.

Oerol kent veel trouwe bezoekers die jaar in jaar uit het festival willen meemaken. Sinds een aantal jaar zet de organisatie in op het aantrekken van een jonger publiek door middel van een speciale programmering, specifieke arrangementen en kortingen voor deze doelgroep.

De Versterking draagt hier aan bij.

 

Lees meer

ITGWO

Sinds 2009 presenteert popcultureel festival Into The Great Wide Open (ITGWO) op Vlieland een veelzijdig kunstprogramma. Van oorsprong een muziekfestival met randprogrammering heeft ITGWO zich intussen ontwikkeld tot een festival met een volwaardig kunstprogramma (naast de optredens op de drie podia).

Voor dit programma worden ieder jaar kunstwerken in de open lucht gerealiseerd, veelal in opdracht en locatiespecifiek. Met opkomende en gerenommeerde kunstenaars is de kunstprogrammering voor veel bezoekers inmiddels een hoogtepunt van het festival. Alleen op onderzoek uit naar dat ene werk, of in colonne op tour onder begeleiding de hele route lopen bij dag of juist bij nacht: Het kunstprogramma maakt dat je het eiland op een andere manier bekijkt en ervaart, en vice versa: de kunstwerken komen nog beter tot hun recht door het bijzondere decor waarin ze geplaatst worden.

De kunstroute van ITGWO wordt niet alleen bezocht door een groot deel van de +/- 10.000 aanwezigen met een festivalbandje, maar ook door eilanders en andere badgasten. Bovendien is het programma gesitueerd in de openbare ruimte, buiten de omheiningen van het festival. Daardoor is het programma (i.t.t. de rest van het festival) ook toegankelijk voor kunst-geïnteresseerde dagjesmensen zonder toegangsbewijs. Naast de reguliere rondleidingen zijn er ook bijzondere rondleidingen voor kinderen, voor de donateurs die zich verenigen in Het Vuurtorengenootschap, rondleidingen door De Jeugd en rondleidingen in het Engels voor bijvoorbeeld de New Faces (azc’ers en statushouders die komen vrijwilligen) en artiesten. In combinatie met de hierboven genoemde openbare toegankelijkheid van het kunstprogramma willen ITGWO de kunst op deze manier voor een zo breed mogelijk publiek ontsluiten.

De Versterking draagt voor het eerst bij aan de kunstprogrammering in 2024.

Lees meer

POËZIE HARDOP

 

 

Babs Gons, dichter des vaderlands, lanceert het project “Hardop” en brengt daarmee de eeuwenoude kunst van het declameren terug in Nederland zodat de rijkdom van het leren van gedichten uit het hoofd weer ervaren kan worden. Het gaat daarbij om het plezier om gedichten te kunnen delen, om de kunst van het voordragen van tekst te beheersen en om poëzie altijd mee te kunnen dragen in het hart.

Voordragen kan de band met literatuur versterken door het invoelen van de tekst, maar ook de speurtocht naar het “juiste” gedicht bevordert de relatie met taal/literatuur.

In de eerste fase van het project worden video-tutorials ontwikkeld met medewerking van een verscheidenheid aan dichters en performers.
Elke dichter/performer wordt gevraagd tips en suggesties te geven over allerhande onderwerpen die van belang zijn bij het kiezen, begrijpen, memoriseren en voordragen van een gedicht.
Het gaat daarbij onder andere om de keuze van een gedicht, de tekstbeleving, het ritme, de dictie, hoe kun je het memoriseren. Maar ook warming up, adem, zenuwen e.d.
De dichter draagt daarnaast uit het hoofd enkele geliefde dichtregels voor. Babs Gons introduceert de serie video’s.

Op Poetry International, van 7 tot 9 juni 2024, vindt een eerste presentatie van het project plaats.

In de tweede fase wordt ingezet op PR en marketing en zullen jongerenproductiehuizen, onderwijsinstanties, literaire organisaties, theaters en maatschappelijke organisaties worden benaderd om deel te nemen aan het project. Geïnteresseerde organisaties kunnen zichzelf ook aanmelden en onderdeel worden van een landelijk netwerk.

De Versterking geeft steun aan deze eerste fase van “Hardop”.

 

Lees meer

Steun voor jonge makers

Fringe Festival ontvangt ook dit jaar een bijdrage om de grote groep jonge makers, die zich in september presenteren op vele locaties in de stad, te begeleiden bij het maken van hun voorstellingen en bij het ontwikkelen van hun ondernemerschap.

Het Brainwashfestival krijgt opnieuw steun om jonge makers te programmeren die een voorstelling ontwikkelen bij de actuele en maatschappelijke thema’s van het festival. 

Het Over het IJ Festival programmeert locatietheater door jonge makers, begeleidt ze voor kortere of langere duur, onder andere voor het stimuleren van hun ondernemerschap, biedt aan hen een verdiepingsprogramma aan en werkt in het “Makersloket” samen met andere organisaties. Ze ontvangen daarvoor ook dit jaar een bijdrage van De Versterking.

Voor de net afgestudeerden van theateropleidingen is er Het Debuut, georganiseerd door Via Rudolphi. Zij selecteren de meest talentvolle studenten en bieden aan hen zakelijke en inhoudelijke ondersteuning. Voor de editie 2024 ontvangt Het Debuut opnieuw een bijdrage van De Versterking. 

Toneelschuur Producties, het eerste productiehuis van Nederland zetelt in Schuur in Haarlem. Zij begeleiden doorlopend een groep talentvolle makers gedurende meerdere jaren. In de tijd van de grote bezuinigingen in de theatersector zijn zij hiermee doorgegaan. Inmiddels hebben ze een aantal zeer succesvolle regisseurs afgeleverd. Ze ontvangen opnieuw steun van De Versterking.

Dit jaar zijn Grand Theatre Groningen en Theater Zuidplein in Rotterdam voor het eerst uitgenodigd om een aanvraag te doen. Beide theaters nemen jonge makers onder hun hoede met de opdracht een voorstelling te maken.

De Versterking doneert aan Grand Theatre Groningen voor het stuk “Herzschmerz” van Antiklimax, het artistieke duo David Westera (acteur) en Koen van Seuren (regisseur), beiden afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.
Ze schrijven en spelen hun eigen teksten, worstelend met zichzelf, het publiek en hun inspiratiebronnen uit theater en literatuur. In 2022 startten zij hun Station Noord traject en hebben zij stichting Antiklimax opgericht. In dat jaar speelden ze hun eerste voorstelling Peer Gynt (speelt David Westera).
In 2023 schreven en maakten zij de voorstelling Hamlet versus Don Quixote, met een tournee langs verschillende Nederlandse theaters. Dit jaar starten zij met de eerste voorstelling van een drieluik over de romantiek: As the World Hurts, een voorstelling over de mens en de natuur. Deze aanvraag gaat over de tweede voorstelling van het drieluik: Herzschmerz (werktitel).

 

LAB-Z van Theater Zuidplein krijgt steun voor het produceren van de voorstelling “Superman” van Zouhair Mtazi. Zouhair gaat dit jaar voor het eerst aan de slag bij Lab-Z met het schrijven van de nieuwe theatertekst ‘Superman’ binnen het Schrijftafel-traject. ‘Superman’ is een tekst over de uitdagingen die gepaard gaan met het hebben van een bi-culturele identiteit. Na een korte versie op de Parade zal het stuk worden uitgewerkt voor het theater.

Nabil Tkhidousset studeert toegepaste psychologie en is al enige jaren actief in de spoken word scene. Binnen Lab-Z werkt hij aan de theatertekst ‘Testosteronbom’ over het taboe rondom de (negatieve) mentale gevolgen van religieuze/culturele mannenbesnijdenis.

 

. 

Black Sheep Can Fly,  de theatergroep van Saman Amini, ontving eerder steun voor hun Writers Room. Zij ontvangen nu een bijdrage voor de ontwikkeling van een muziektheatervoorstelling die in het tweede jaar deels in gevangenissen gaat spelen. 

Lees meer

Bijzondere educatieprojecten bij jeugdtheatervoorstellingen

MAAS

In de zomer van 2024 maakt MAAS de voorstelling Break, Make, Create die gaat over het durven en mogen veranderen, over de kracht en spanningen van grote en kleine veranderingen voor iedereen. Het wordt een filosofische route door het Maaspodium, voor iedereen vanaf 8 jaar. Het publiek beweegt van ruimte naar ruimte. Er is livemuziek, Spoken Word, film, dans en het publiek bouwt mee aan een kunstwerk dat door hen verandert. Het project richt zich op de wijk Delfshaven met naast het creatieve aspect ook een mooi educatief programma voor deze doelgroep van kinderen die in de vakantietijd vaak niet weggaan.

Aan iedere locatie in de route koppelt MAAS een kunstenaar, een educatiemaker en een groep kinderen. In twee weken tijd maakt elke groep een performance van 15 minuten. In de performances staan de kunstenaars samen met de kinderen op het podium. Op een plek wordt gewerkt aan een beeldend werk en een educatieve activiteit.

Kinderen hebben in elke stap van het proces een stem: bij het maken van de kostuums, techniek, productie, als regieassistent, maker, performer en dramaturg.

“Wat ik heel bijzonder vind is hoe serieus kinderen hun eigen ideeën nemen. De ernst die ontstaat rondom het uitwerken van hun verbeelding en fantasie. Je ziet en hoort kleine kunstenaars aan het werk die vol zelfvertrouwen en in alle vrijheid opgaan in dat wat ze aan het maken zijn en zichzelf verrassen met dat wat ze kunnen. En dan aan het eind is er hun trots op het scheppend vermogen waar ze toe in staat zijn. Ze verrassen zichzelf met dat wat ze kunnen en hun creatief denken en doen ontwikkelt zich in rap tempo.”

“Ik kan niet wachten om de voorstelling te doen, ik ben trots op wat we hebben gemaakt. Ik voel me zelf een echte kunstenaar, want ik ben heel creatief.”

 

HNTJONG

Bij de grotezaalvoorstelling Romeo en Julia werkt HNTJong samen met amateurdansers en dansscholen. In Den Haag ook met de Cultuurschakel (centrum voor kunsteducatie). Ze ontwikkelen een speciaal programma rond de thema’s “verwachtingen” en “taal”.

Middels een lesbrief, én een workshop vooraf in de klas, doen ze onderzoek naar de verwachtingen die op hun schouders drukken en de voetstappen die hieraan voorafgingen. Wat doen ze iedere dag omdat dat nou eenmaal verwacht wordt? Wie legt deze verwachtingen op? Kunnen ze hieraan ontsnappen?

In samenspraak met docenten uit het onderwijs ontwikkelt HNTjong een workshop die de Romeo & Julia van toen en van nu onderzoekt. Hebben de woorden van nu dezelfde betekenis als toen? Daarmee onderzoeken ze ook de liefdestaal door middel van dichten en dialogen. Welk liefdestaal spreken de leerlingen met hun familie?

Samen met andere fondsen dragen we bij aan deze voorstelling.

HOLLAND OPERA

Holland Opera gaat een samenwerking aan met DOX en Staatsbosbeheer voor een hiphop-operavoorstelling die zij de komende jaren willen opvoeren op een bijzondere locatie: Fort Rijnauwen. Qua kunsteducatie werken ze samen met Kunst Centraal en PABO’s. De Versterking draagt bij aan het educatieve programma rond dans, natuur en opera. 

https://www.youtube.com/watch?v=lyDVVDfKMQA

HET FILIAAL

Dit theatergezelschap legt de nadruk bij hun aanvragen op bijzondere doelgroepen. Na een aanvraag voor een prikkelarme ruimte en een voor een voorstelling rond doventaal, heeft het Filiaal nu een voorstelling over autisme geprogrammeerd: Autsj. De Versterking draagt bij aan het vooronderzoek en de benodigde extra repetitietijd.

DE TONEELMAKERIJ

“Waarom we dansen” is de educatieve insteek bij “Giselle”, de nieuwe grotezaalvoorstelling van de Toneelmakerij. Hun educatieprogramma richt zich op een samenwerking met dansscholen en buurthuizen, en met Dox. Ze organiseren masterclasses voor deelnemers aan de dancebattles. De amateurs dansen mee in de voorstellingen in de steden Utrecht, Tilburg, Groningen en Amsterdam. De Toneelmakerij ontvangt een bijdrage voor het uitgebreide educatieprogramma:

Documentaire: In de documentaire Later als ik groot ben… vertellen bekende en minder bekende dromers, van 8 tot 88 jaar, over hun dromen en hoe ze deze vorm geven of hebben gegeven. Leerlingen kijken deze documentaire in de klas en interviewen vervolgens elkaar en anderen uit hun omgeving over hun dromen. Deze interviews worden verwerkt in een tentoonstelling voor in hun eigen school. De documentaire wordt ook vertoond in de theaterfoyers.

Dansworkshop: Voor scholen is er een extra dansworkshop te boeken, waarbij allerlei verschillende dansstijlen met elkaar gecombineerd worden. Een actieve voorbereiding op de voorstelling.

Ouder-kind workshop: Voor in de theaters is er een ouder-kind workshop waar je als kind je ouder meeneemt in de ‘vierkante meter TikTok frame moves’ van nu. Waar ouders ook even hun ooit super hippe, maar nu vreselijk ouderwetse, disco dansje mogen showen. Een actieve workout om daarna heerlijk in je stoel te zinken en samen naar de voorstelling te kijken.

Dance battles: samen met een aantal groot theaters worden er rondom de voorstelling dance battles georganiseerd, waarbij lokale dansgroepen de strijd met elkaar aangaan en het plezier opzoeken om samen te doen wat ze het liefste doen: dansen. Voorafgaand aan de battle krijgen zij een masterclass dans.

Lees meer